ziua mondiala a radioului revista teatrala radio

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, celebrată în fiecare an la 13 februarie, dată la care, acum 70 de ani, postul de radio al Naţiunilor Unite lansa în eter prima sa emisie.

De altfel, UNESCO marchează această zi pentru a atrage atenţia asupra importanţei deosebite a radioului, fără de care mulţi oameni nu ar avea acces la informaţii. UNESCO a ales ca temă centrală în acest an „Radioul pe timp de urgenţe şi dezastre”, pentru a atrage atenţia asupra conflictelor care schimbă vieţi şi a problemelor generate de evoluţiile climatice.

ziua mondiala a radioului

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova„Radioul este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai noştri în situaţii umanitare de urgenţă sau dezastre naturale. Împrună putem preveni pericole şi salva vieţi, un prilej de a chema toate statele membre UNESCO să susţină şi să promoveze această putere, inclusiv pentru staţiile radio mici. Trebuie să aprofundăm toate legăturile dintre autorităţile care au un rol în situaţii de criză şi profesioniştii din radio şi trebuie să ne amintim mereu că libertatea informaţiei şi jurnalismul în condiţii de siguranţă sunt esenţiale în situaţii-13-februarie-ziua-radiouluilimită.”

Secretarul general al Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific, Javad Mottaghi: „Calde felicitări din partea Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Sunt onorat să particip la celebrarea puterii radioului, atât de frumos organizată de Radio România. Radio România este unul dintre cei mai activi membri ai Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Este important să marcăm o astfel de zi pentru că, deşi numărul mijloacelor de comunicare media creşte în lumea de astăzi, radioul continuă să deţină statutul de cel mai popular mijloc de comunicare pentru publicul larg. Într-o lume măcinată de incertitudini, dezastre naturale sau provocate de oameni, radioul va continua să fie primul mijloc de comunicare chemat să ajute comunităţile aflate în primejdie.”

Sursa: RADOR

***

Istoria Teatrului Național Radiofonic

de COSTIN TUCHILĂ

Actul de naștere

sigla-istoria-teatrului-radiofonic-costin-tuchilaTeatrul la microfon are aproape aceeaşi vechime cu Radioul românesc. La mai puţin de patru luni de la inaugurarea postului public de radio (1 noiembrie 1928), ascultătorii aveau ocazia de a face cunoştinţă cu o nouă specie de teatru. Radiodifuziunea românească nu era în această privinţă în întârziere faţă de Occident. Radio Paris transmitea primele spectacole de teatru radiofonic în aceeaşi perioadă, în iarna 1928–1929, fapt menţionat de revista „Radio”. În numărul său din 24 februarie 1929 se putea citi: „În străinătate a apărut, bine distinct de teatrul propriu-zis, teatrul radiofonic. Între teatrul pur şi cel radiofonic există o diferenţă analoagă cu cea dintre piesa scrisă şi scenariul de cinema, cu machiajul scenic şi cel cinematografic etc. La început se credea de asemenea că cinematograful este «teatru fotografiat» – cum se crede acum că radiofonia dramatică e teatru transmis prin microfon. Sesizaţi deosebirea? În străinătate, aşa cum s-au diferenţiat autori dramatici de autori de scenarii, tot astfel s-a constatat că există o artă nouă, care prezidează la crearea pieselor pentru microfon.” În numărul următor, 24 (3 martie 1929), revista revenea: „Postul de la Turnul Eiffel pare că s-a specializat în Teatrul radiofonic şi este incontestabil că piesele care au fost radiodifuzate au adus formule noi.” Problema aflată în dezbatere în primele luni ale anului 1929 era specificul teatrului la microfon, pornind de la ceea ce numim noi astăzi adaptare radiofonică, regizor specializat, actori cu voci radiogenice, condiţii tehnice de realizare a decorului sonor. Se discuta mult şi despre repertoriu, despre piesele care se pot adapta cu uşurinţă pentru a fi transmise pe unde. Cum toate transmisiile se făceau în direct, dificultăţile erau subînţelese.

Societatea-de-Difuziune-Radiotelefonica-Bucuresti-cladirea-veche-Radio

Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (numele de până în 15 august 1936 al Radioului românesc) – clădirea veche Radio din str. G-ral Berthelot. Desen de Bogdan Calciu

Citește integral în pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Radio

Arhiva rubricii Radio România 85

Arhiva rubricii Aniversare

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Radio România 85, documentar realizat de Pușa Roth și Costin Tuchilă, 17 episoade, Liber să spun, 1 noiembrie 2013

 

costintuchilaRADIO85 de ani de radio in romania documentar de pusa roth si costin tuchila,istoria teatrului national radiofonic,radio,srr,ziua mondiala a radioului
Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, celebrată în fiecare an la 13 februarie, dată la care, acum 70 de ani, postul de radio al Naţiunilor Unite lansa în eter prima sa emisie. De altfel, UNESCO marchează această zi pentru a atrage atenţia asupra importanţei deosebite a radioului, fără de care mulţi oameni...